• Ελληνικά
  • Română
  • Български
  • Srpska
  • English
Traditional Village of Panagia, Thassos
Παναγία

Η Παναγία, άλλωτε πρωτεύουσα του νησιού, είναι από τα πρώτα χωριά που χτίστηκαν στη Θάσο. Το χωριό έχει το γραφικό χαρακτήρα ενός παραδοσιακού οικισμού με το πέτρινο στοιχείο, τη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece

Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας και από πολλά σημεία του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει υπέροχη θέα. Εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης, οι τιμές της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στο χωριό παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού με αποτέλεσμα η διαμονή του επισκέπτη να γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη και αναζωογονητική. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην άνετη διαμονή είναι η πολύ περιορισμένη εμφάνιση κουνουπιών.

Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece

Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, η πλατεία των Τριών Πηγών με τρεχούμενα νερά και η αναπαράσταση του Ελαιοτριβείου με νερόμυλο της οικογένειας Σωτηρέλη. Η πλατανόφυτη πλατεία είναι σημείο συνάντησης και μπορεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μια βόλτα στα στενά δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια και τα τρεχούμενα νερά. Στην πλατεία, όπως και σε άλλα σημεία του χωριού, υπάρχουν εστιατόρια, καφενεία, καφέ και αρκετά εμπορικά καταστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.

Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece Panagia, Thassos Island, Greece

Σε κοντινή απόσταση (3 χλμ) βρίσκεται η παραλία Χρυσή Αμμουδιά, μια από τις γνωστότερες παραλίες του νησιού. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται επίσης και η πρωτεύουσα του νησιού, η Θάσος όπως και ο ανεπτηγμένος τουριστικά οικισμός Σκάλα Ποταμιάς, προορισμοί που ενδείκνυνται για νυχτερινή διασκέδαση. Μια εναλλακτική δραστηριότητα για τον επισκέπτη είναι η περιήγηση σε ορεινά μονοπάτια γύρω από το χωριό όπως και η πεζοπορία στα κοντινά βουνά.

Τα τρεχούμενα νερά, οι πέτρινες στέγες, το πράσινο προσδιορίζουν το χαρακτήρα του χωριού. Μεγάλη προσέλευση κόσμου παρουσιάζεται στο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και στο καρναβάλι την Καθαρή Δευτέρα με παρέλαση αρμάτων και παραδοσιακό γλέντι. Επίσης στο χωριό ο επισκέπτης μπορεί να βρει τοπικά προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, μέλι, ρίγανη, τσίπουρο, ελαιόλαδο και ελιές Θάσου.

 
ΜΗ.Τ.Ε.: 01 - 03 - K - 01 - 2A - 00224 - 0 - 0

ΘΑΣΟΣ - Γνωρίστε περισσότερα για το νησί μας!
© Copyright 2008, All Rights Reserved